Misschien is de sportschool wel dé plek waar je de meeste excuses hoort. Of om in de termen van dit onderwerp te blijven: misschien is de sportschool wel hét onderwerp waar mensen de meeste afspraken met zichzelf maken en vervolgens niet nakomen.
Dat is niet gek, want er zijn veel mensen die vinden dat ze naar de sportschool moeten, en misschien wel net zoveel mensen die liever niet gaan. Als je dan voor jezelf hebt besloten dat je gaat, ontstaat er in eerste instantie een goed gevoel. Je hebt de stap gezet en je hebt je aangemeld bij de sportschool.
Maar als het moment daar is, ontstaat de weerstand. Je hebt helemaal geen zin en direct hoor je een orkest aan ‘interne dialogen’. Een interne dialoog is dat stemmetje in je hoofd dat tegen je praat als je dingen gaat doen die je liever niet doet.
Je begint jezelf vragen testellen zoals:
Dit zijn allemaal excuses die ervoor zorgen dat je je afspraak met jezelf niet nakomt.
Wanneer je een afspraak maakt met een ander, dan hou je je daar het liefst aan. Je afspraak niet nakomen levert altijd een vorm van ongemak op. Je moet de ander namelijk teleurstellen, en dat doe je liever niet. Daarom kom je je afspraak liever na, of zorg je dat je een goed klinkend excuus hebt.
Een afspraak met jezelf is daarentegen veel makkelijker te verbreken. Denk bijvoorbeeld aan beloftes als:
Wanneer je deze afspraak alleen in je hoofd maakt, is er niemand die je erop aanspreekt als je je er niet aanhoudt. Tenzij je dit hardop uitspreekt en deelt met anderen. Dat is mijn eerste tip: creëer sociale controle.
Besluit je iets te doen dat goed voor je is, maar wat je liever niet doet? Vertel het dan aan zoveel mogelijk mensen. Dit maakt het moeilijker om terug te krabbelen en vergroot de kans dat je je eraan houdt.
Zodra het moment daar is om te gaan sporten, laat je je in de maling nemen door je interne dialoog. Die is namelijk in staat om allerlei goed klinkende redenen en excuses te bedenken waarom je niet nú zou moeten gaan, maar dit ook op een later tijdstip kunt doen. Terwijl het enige moment waarop je actie kunt ondernemen NU is.
Dit is de reden waarom je veel dingen wilt, maar ze uiteindelijk niet doet. Bijna alles dat goed voor je is, levert weerstand op wanneer je eraan begint. Denk aan:
Het goede gevoel komt pas later. In de toekomst. Maar die bestaat niet. En daar houdt jouw interne dialoog geen rekening mee. Dingen die slecht voor je zijn, leveren daarentegen direct een goed gevoel op. Denk aan:
Maar wat is nu de oplossing? Hoe pak je dit aan? Maak een planning en hou je hieraan. Als voorbeeld neem ik weer een bezoek aan de sportschool. Plan dit sportmoment in, net zoals je een afspraak met iemand anders zou inplannen. Zet het in je agenda en hou je eraan, wat er ook gebeurt. Natuurlijk kunnen er onvoorziene situaties ontstaan waardoor je niet kunt gaan.
Verzet je sportmoment naar een ander moment in dezelfde week. Wanneer je merkt dat jouw geplande sportmoment niet doorgaat, haal het dan niet zomaar uit je agenda. Zorg ervoor dat er een alternatief voor in de plaats komt. Accepteer nooit dat het volledig vervalt. Want zodra je daarmee begint, is het einde zoek en blijf je jezelf in de maling nemen. Hetzelfde geldt voor goede voornemens zoals ‘ik drink dit weekend geen alcohol’. Zet het desnoods in je agenda.
De belangrijkste boodschap hier is dat als je besluit geen alcohol te drinken, je dit hardop uitspreekt en deelt met de mensen om je heen. En accepteer geen enkel goed klinkend excuus als het moment daar is. Want er zijn altijd redenen en excuses.
Zeg wat je doet en doe wat je zegt!